Browsing Category

Resolutions

Resolutions Self growth

MID YEAR REVIEW 2018

30th June 2018 - 9 min read

We’re half way through 2018!!! Percaya gak percaya, tapi waktu cepet banget rasanya. Apalagi saat suami sedang tidak ada di sisi *curhat*

Di awal tahun 2018 lalu saya share goals dan theme juga janji ke diri sendiri untuk look back dan update on how am I doing towards the goals I had written. Sebenernya paling seneng kalau writing dan achieving the goals bareng-bareng. Semacam goal buddy judulnya. Dan saya ngelakuinnya bareng dengan Damar, walaupun nggak yakin juga dia nulis. Damar lebih orang yang realistis yang punya 1 visi besar dan semua yang dia lakukan fokus ke situ, nggak kaya saya yang neko-neko banget nulis semua poin-poin satu-satu yang akhirnya kelupaan. Maka dari itu tujuan dari saya ngereview resolusi tahun ini hanyalah semata pengen self-reflect karena truth to be told saya nggak inget semua apa yang saya tulis di awal tahun. Dan selain itu juga untuk bersyukur untuk segala hal baik dan buruk yang sudah terjadi di 6 bulan ini.

Let’s start point by point with questions yang saya dapat inspirasi dari Lavendaire The artist of life workbook.

    1. Does this year feel aligned to my 2018 theme so far? What can I do to live my theme more fully?

Theme yang saya pilih untuk tahun ini adalah BE BOLD. Bukan tanpa alasan, tapi saya adalah orang yang by default cenderung memilih yang aman-aman aja hingga akhirnya saya dihadapkan dengan challenge yang bukan saya sendiri yang memilih. Di tahun ini, saya ingin menjemput dan mengambil challenge itu sendiri. Juga saya orangnya lumayan pemalu, introvert dan males effort untuk kenal dengan orang-orang baru atau orang yang inspirational buat saya. Dan saya pengen lebih berani, lebih cuek dan lebih inovatif dalam pemikiran.

So far saya bertemu dengan banyak orang baru tahun ini di kantor, pun diluar kantor. Saya reach out ke orang di instagram yang saya sama sekali nggak kenal tapi saya suka banget, bahkan berani reach out ke my one and only fave Indonesian selebriti/philantrophy/singer, Andien dan influencer yang jam terbangnya sudah sangat teramat banyak. Dulu saya hanya akan berpikir, ah ngapain susah-susah nggak akan dibaca apalagi dibales. Tapi tahun ini cara pikir saya adalah I DO THIS AS A FAVOR FOR MYSELF. Kita nggak akan pernah tahu hasilnya (dibaca, nggak dibaca, dibales, nggak dibales) saat kita nggak coba. Dan bukan hanya soal balesannya atau recognitionnya, tapi soal mengumpulkan keberanian dan confidence.

Dibales nggak sama Andien? ya nggaklah hehe tapi sama salah satu influencer Indonesia soal lingkungan dibalas dan akhirnya kami jadi berteman dan sharing hal-hal yang menarik untuk kami berdua. Bayangin kalau dulu cuma silent reading dan ngebatin-ngebatin doang. Saya juga kontak dan tiba-tiba pengen ngajak temen saya yang peduli dan belajar soal ocean untuk membuat projek berdua. Entah kenapa saya ngerasa kita satu frekuensi, dengan rasa nothing to lose, saya pun menghubunginya. Singkat cerita kami pun membentuk visi dan mimpi besar yang sama, yang kemudian membuat kami launching zerowaste.id.

Tau nggak keajaiban yang terjadi? haha biarin walaupun kedengerannya apaan sih, tapi buat saya ini adalah validasi yang akan menuntun saya ke validasi dan rekognisi lebih besar dan besar lagi di kemudian hari. Suatu hari saya sedang online dan update instagram zerowaste.id tiba-tiba Andien sedang pos sesuatu yang berhubungan dengan stainless steel straw, tanpa keraguan saya balas dan menjawab pertanyaan dari dia sebisa saya. Dan dan dan ……. dibalas bahkan dimention!!! It’s sooo magical how universe works. Semenjak itu follower zerowaste.id di instagram terus bertambah dan semoga bisa lebih menginspirasi lebih banyak orang lagi. Pesennya adalah just simply do!!!

Di kantor saya dihadapkan dengan challenge yang nggak pernah saya minta sebelumnya, but remembering my theme I just had no choice than taking and embracing it. I only did myself a favor at the end. However, saya masih ngerasa saya belum gila dan masih dibatas aman-aman saja. Saya nggak berani kemarin join ke entrepreneurship program yang diselenggarakan sama PVH padahal sebenernya saya bisa, tapi nggak pede karena semua anggotanya adalah orang-orang yang sangat artikulatif (=pinter ngomong) . Saya mau lebih gila lagi dan mencari tantangan di sekitar! Saya juga masih suka menunda-nunda sesuatu terutama dalam menghadapi hal yang saya takutkan… I have to take chances and challenges!        

            2. What have I accomplished so far that I am proud of

Zerowaste.id !!!! Terus responsibility di kantor yang nambah yang mengharuskan saya yang sangat hierarki banget ke atas.. maksudnya selalu intimidated dengan orang-orang dengan pangkat tinggi harus bisa cuek karena harus berani komunikasi dengan mereka. Saya juga jadi belajar bicara di public!!!!!!! Hal yang saya amat sangat teramat nggak prefer.. Dilakukan karena harus tapi disitulah saya belajar yang sesungguhnya, saat saya ngga di comfort zone.

            3. Go over the goals I set at the beginning of the year. Let’s be real, what can I eliminate or change to feel better about my goals?

Menginspirasi lebih banyak orang – Masih malu-malu kadang, but I have to say i try to do it regularly through my blog post. Goalnya kemarin adalah 2 blog tiap minggu, but I finally got the hang of it and for me it’s only possible to do once a week. In a normal pace, it’s always posted on Saturday. Dari blog juga, saya di approach sama opini.id untuk bicara soal minimalis. It’s crazy how internet works these days!! Dengan adanya zerowaste.id instagram, saya juga ngerasa lebih bisa sharing dengan orang-orang mengenai bahaya plastik dan cara-cara mengurangi plastik. Semoga bermanfaat dan menginspirasi. Only people would know, not me.

Belajar hal baru – Hmm kemarin sih di bayangan saya adalah ikut course dan membuahkan hasil atau sertifikat tiap bulan. Tapi as I go along, sebenernya belajar hal baru nggak cuma bisa dinilai dengan itu. <Semoga ini bukan pembenaran> tapi ada hal-hal lain yang saya pelajari dari BE BOLD. Dari challenge yang saya ambil di kantor, dari projek baru saya, dari video editing (walopun nggak ada yang nonton) 🙂

Expand ALAMI Naturals (alaminaturals.com) and find wholesalers. Open pop up store. Need to eliminate this

Have a slow morning and commit to it – I haven’t fully commit on this one, but I will need to do this better because I am very well aware on the good impact of it

Khatam terjemahan  di bulan Januari – Almost there, harus banget selesai before the pilgrimage 

Pilgrimage –  (insha Allah aaamiinn)

Takes time untuk sholat di kantor – I was doing very well in the first months, but then it fell apart 🙁 I need to put fixed date in my office calendar.

Tilawah setiap hari, belajar tajwid dan membaca dengan indah – It’s also on and off 🙁 Harus lebih rajin lagi

Sholat dhuha in the weekend! No reason not to! Harus hapal surah dhuha lagi – I think I am quite good on this one 🙂

Baca hardcover book, 10 pages a day and keep listening to audible (one book one month) – Doing it but not one book one month…….maybe 2 books in 3 months?

Maximum 1 hour spent on the phone (track it with an app) – Very well in the first monthstapi terus ada zerowaste.id, jadi harus on the phone 🙂 Yang harus dikurangi bukan on the phone-nya tapi browse around yang nggak jelasnya.

Live towards green and zero waste – Still improving

GARDENING! HEHE summer nanti pengen nanam makanan sendiri di teras. – Kemarin sempet hidroponik tapi gagal 🙁 kurang lihay dan membaca tanaman 🙁 Sedih… Soal nanam makanan sendiri di teras, kayaknya akan kita tunda dulu untuk sekarang.

Say more thank you than sorry. – I hope I do it.. I am conscious of it these days.

Walk my talk and my value. Keep on asking myself if what I do is parallel with my value. – YES

          4. What are my top 3 priorities for the next 3 months? 

Khatam terjemahan  di bulan Januari  

Pilgrimage – belajar dan nyiapin

Takes time untuk sholat di kantor 

 

Semangatttttt!! Sekarang rasanya jadi back on track lagi and that’s the whole point. It’s okay to go out of track as we are all human being, but make sure we are concious what we are doing and go back on track.

Life Resolutions Self growth

Resolusi tahun 2018 saya

31st December 2017 - 4 min read

Tiba saatnya saya menulis secara detail apa-apa aja yang pengen saya capai di tahun depan. I am so ready to embrace new year! This year, the theme will be BE BOLD, jadi apa yang saya tulis akan revolve around it. Di keseharian saya, saya akan selalu ingat kata itu BE BOLD. Keep the theme simple to remember. One to 3 words are fine.

  1.  Menginspirasi lebih banyak orang

Cara yang saya ingin lakukan adalah menulis blog lebih sering lagi dengan topik #selfgrowth. Dua blog tiap minggu.

      2. Belajar hal baru

  • Saya pengen banget belajar lebih banyak soal Ayurveda (mind-body health system). Dari sini saya akan mendapat lebih banyak insight untuk lebih mengerti tubuh saya dan apa yang baik untuk tubuh saya. Jadi antara saya akan mengambil course atau subscribe Sahara Rose di bulan Januari dan akan menyelesaikannya selama 1 bulan. Check it out, it’s so interesting! Januari
  • Ambil tes DNA dan belajar soal ancestor di dalam DNA saya. Yang saya tahu, saya 100% orang Indonesia, begitupun keluarga di atas-atas saya yang saya tahu. Tapi setelah baca buku sapiens, saya jadi intrigued akan apa yang sebenarnya ada di DNA saya, karena sebenaranya semuanya berkaitan. Saya yakin ada sekian persen African di DNA saya (dan seluruh orang di dunia). Kalau kalian juga tertarik, coba cek siniFebruari
  • Cryptocurrency Maret
  • Explore more the DIY of natural products. Bisa bikin body scrub sendiri dan deodorant roll-on.  Januari-Maret
  • dll which will come

      3. Expand ALAMI Naturals (alaminaturals.com) and find wholesalers. Open pop up store.

      4. Have a slow morning and commit to it

Keseharian yang sudah dimulai 3 bulan lalu tapi nggak selau masih hangat-hangat tai ayam, pengen lebih dikomitin lagi. SETIAP HARI khususnya week days! Tidur jam 11 maksimal bangun tidur jam 7 pagi -> Gratitude journal-> minum air putih dan a shot of apple cidar vinegar -> keluarin frozen fruits biasanya bahan untuk breakfast -> Yoga/HIIT -> Meditasi -> Write to do list dan intention of the day -> Mandi -> sholat -> siap-siap berangkat ke kantor

      5. Khatam terjemahan  di bulan Januari

      6. Pilgrimage (insha Allah aaamiinn)

      7. Takes time untuk sholat di kantor

      8. Tilawah setiap hari, belajar tajwid dan membaca dengan indah

      9. Sholat dhuha in the weekend! No reason not to! Harus hapal surah dhuha lagi

      10. Baca hardcover book, 10 pages a day and keep listening to audible (one book one month)

      11. Maximum 1 hour spent on the phone (track it with an app)

     12. Live towards green and zero waste 

  • Use Ecosia as browser
  • No plastic use for fruits and other materials in the supermarket or market
  • Shop 2nd hands
  • Makan daging merah maksimal 1x seminggu, daging putih 3x seminggu
  • Replace plastic wrap to compostable sustainable food wrap
  • Trying out menstrual cup (omg omg omg) will buy tonight. Let’s seee!
  • ALWAYS separate trash! 
  • No use plastic utensil, bawa sendiri dari rumah
  • Ngurangin pemakaian air

     13. GARDENING! HEHE summer nanti pengen nanam makanan sendiri di teras.

     14. Say more thank you than sorry.

Contohnya: Kalau telat, instead of bilang maaf aku telat, bilang terima kasih sudah nunggu, etc. Or say both actually. Say more thank yous!

     15. Walk my talk and my value. Keep on asking myself if what I do is parallel with my value.

This list will keep on and on… I’ll keep on adding it 🙂

 

Life Resolutions Self growth

Beberapa cara untuk memulai tahun baru 2018

31st December 2017 - 4 min read

Yes yes yes! It’s the time of the year again. Sebagian dari kita mungkin sudah selesai merumuskannya, tapi catatan itu selalu bisa ditambah atau bagi yang belum, jangan pernah merasa terlambat 🙂 ! These are things you can do to enhance your life and expand yourself in the new year.  Jangan pernah berhenti mengepakkan sayap dan bermimpi.

  1. Determine ‘theme‘ of 2018

Theme tahun 2018 buat saya adalah BEING BOLD. Theme ini tujuannya menjadi pembimbing untuk gambaran besar gimana tahun depan saya akan berjalan. Last year, saya ngerasa terlalu nyaman di beberapa area, karir, kesehatan, olahraga, dan lainnya. Tahun ini saya ingin mendorong lebih keras lagi diri saya untuk mengambil resiko dan merasa tidak nyaman. Saya ingin constantly step out of my comfort zone. Untuk keluar lagi, lebih banyak lagi dan berinteraksi dengan orang baru dan lingkungan baru. Saya ingin lebih berkolaborasi dengan orang lain. Dengan ini, harapannya bisa selalu berlanjut memperbaiki and menginovasi hidup.

    2.  Menulis personal resolution untuk tahun mendatang

Banyak sekali ide-ide sebagain resolusi di tahun baru. Itu bisa apa saja, tapi jangan lupa untuk menulis timeline  dan waktu kapan untuk mencapainya. Berikut adalah inspirasi untuk menulis resolusi di tahun baru. Beberapa adalah resolusi saya sendiri yang akan saya bahas lebih lanjut di post setelah ini:

  • Invest ke dirimu sendiri untuk belajar hal baru atau melakukan sesuatu yang selalu kamu ingin lakukan. The fruit is worth the save up 🙂
  • Membaca hardcover book sebanyak 10 halaman per hari. Menurut saya ini lebih feasible ketimbang goal jumlah buku.
  • Memutus kebiasaan yang kurang baik seperti pegang handphone di kasur, snacking di atas jam 8 malam (berbicara masalah diri sendiri haha).
  • Design your ideal habits in a day – salah satunya buat aku adalah konsisten untuk bangun pagi dan have a slow mindful morning. 
  • Denger audiobooks. Saya akan menulis di post selanjutnya buku-buku apa yang sudah saya dengar dan sangat menginspirasi bahkan membuka pikiran saya lebih luas lagi.
  • Kontrol keuangan. Save dan investasi.
  • Declutter your space bisa termasuk filter barang dan donasi/jual barang yang sudah nggak terpakai. Start living with just enough. 
  • Volunteer. Itu akan selalu ada di resolusi saya, karena ingin lebih banyak lagi dan lagi
  • More adventure in the place you live. Sometimes you take things for granted dan nggak kerasa bahwa banyak banget gem-gem di depan mata yang belum tereksplor.
  • Keep a journal, a gratitude journal and a daily journal. Just to keep record of what you go through that day.
  • Dress up more nicely. Walaupun bekerja di rumah pun, produktifitas dan perasaan akan terasa berbeda saat kita bahagia dengan penampilan kita. Dengan itu jadi pengen keluar, jalan ke taman atau sekadar jalan mencari udara seger. Ga ikhlas uda cantik-cantik terus nggak keluar hehehe.
  • Live towards zero waste

    3. Vision Board!!!!!

Saya cinta banget dengan exercise ini. Kenapa? Karena selain membantu otak kita lebih kreatif lagi dalam memvisualisasikan mimpi kita, juga dengan memvisualisasikan mimpi kita mendatang rasanya jadi lebih dekat. Caranya gampang banget: 1. Cari majalah bekas atau bisa google gambar-gambar di internet kemudian print. Kategorinya bisa dibagi jadi 3 hal misalnya, wellness, career, travel. Juga ambil quote-quote yang menggambarkan personal goal dan inspirasimu. 2. Gunting-gunting 3. Siapkan board dan isolasi 4. Tempel-tempel deh. SO MUCH FUN! Saya ngerjainnya bareng Damar, jadi board ini menggambarkan saya, dia, dan kami berdua. Setelah selesai, letakkan di tempat yang selalu kalian lihat! ps. di atas adalah sepercik vision board kami, masih belum selesai.

Good luck embracing your new year!!!!!!!!! Share your story with me, would you?

Harapan akan selalu ada disana tergantung darimana kita melihat dan sebesar apa kita berani bermimpi

Life Milestone Resolutions Self growth

Year at glance 2017

31st December 2017 - 6 min read

Seperti yang selalu dilakukan Arnold Schwarzenegger, yang merupakan salah satu kunci suksesnya adalah menulis resolusi tahun baru dan menandainya. Banyak orang di dunia ini yang termotivasi di tahun baru untuk menulis resolusi, tapi nggak banyak yang  follow up setiap bulannya, bahkan nggak follow up di akhir tahun. Menurut saya tipsnya, kalau bisa tiap bulan dilihat kembali biar semakin semangat dan bahkan dicoret jika tercapai. Itu akan semakin menyemangati untuk mencoret poin point selanjutnya. Juga tulis resolusi bersamaan dengan deadline. Make a commitment! I will so do it and write in my blog about this. Biasanya breakdown dan timeline hanya saya tulis di jurnal 🙂

Anyway, tiap akhir tahun saya selalu berusaha untuk me-review resolusi di awal tahun sebelum akhirnya menulis resolusi untuk tahun baru. Nggak jarang, resolusi di tahun baru adalah resolusi yang belum tercapai di tahun sebelumnya. Sayangnya resolusi itu ternyata nggak saya tulis di blog. Jadi ini resolusi saya kurang lebihnya dan review-nya, Year at glance: 2017.

  1. Khatam Alqur’an terjemahan

    Baru 3/4 jalan, rencananya bulan depan selesai. Telat dikit nggak papa deh asalkan ada progressnya.

  2. Travel more, using long weekend

    We tried our best, malah ada ke beberapa tempat yang kita sama sekali nggak rencanakan, yaitu UK, Malaysia dan Indonesia.

    Africa

    YES! Walaupun Maroko nggak terlalu afrika-afrika banget dan kami nggak pergi safari, tapi Maroko letak geografisnya di benua Afrika. Checking list benua baru. Alhamdulillah! Somehow juga selalu pengen melanjutkan perjalanan Islamic trail di bagian selatan. It’s majestic to think about the history while visiting it.

    Winter trip

    Kayaknya kita nggak pergi karena budget trip tahun ini sudah habis, dan waktu sudah tinggal 1 hari sebelum New Year haha Mudah-mudahan tahun depan insha Allah.

  3. Camping and hiking

    YES! Kami pergi long weekend ke France Riviera, tepatnya di Gorge du Verdon. Disitu kami pergi camping dan hiking. Rasa-rasanya ini akan jadi sesuatu yang kita bakal lakukan lagi di masa depan.

  4. One month one book

    YES! Audible membantu sekali dalam hal ini. Beberapa tahun belakangan resolusi ini tapi susah banget tercapainya. Sejujurnya aja saya merasa super duper idle kalo lagi baca buku, padahal juga nggak, otaknya mikir. Tapi saya suka merasa bersalah, karena waktu jadi berasa stagnan. Rasanya seperti buang-buang waktu (padahal mah nggak sama sekali, kan belajar hal baru). Biasanya saya prefer untuk melakukan hal lain yang lebih aktif. Walaupun ya nggak bener juga cara mikir kayak gitu. Tapi karena saya begitu, akhirnya buku suka nggak kepegang. Untungnya ada audible, itu solusi banget untuk mendengarkan buku selagi beraktifitas. Saya dengerinnya bisa dimana aja dan sambil ngapain aja. Jadi lebih produktif dan progresif baca bukunya.

  5. Business project

    Selalu jadi mimpi saya untuk membangun bisnis sosial yang bisa menjadi berkah untuk sesama. Dari nyoba tas kanvas, tas kulit, dan banyak juga yang lain dan gagal. Investasi pun gagal. Tapi selalu diambil hikmahnya disitu. Uang hanya alat, alat untuk membantu sesama bukan hanya untuk memperkaya. Saat uang itu hilang, saya percaya bahwa akan ada penggantinya yang lebih baik dan saya masih di pencarian itu. Tapi alhamdulillah ada satu yang akhirnya launch di belanda alaminaturals.com. Puji syukur.. semoga niat yang baik dan cinta dalam pembuatan akan membawa saya ke tingkat berikutnya aamiin.

  6. Be more presence and inner peace

    Yes and no, masih naik turun. Tapi itulah manusia, yang jelas sekarang saya lebih sadar akan pentingnya be presence  dan ingat untuk kembali saat kepala dan pikiran saya kemana-mana.

  7. Keluar makan maksimal seminggu sekali (ajah!)

    Kayaknya oke sih ini, ada kalanya lebih dari satu minggu sekali tapi karena minggu-minggu berikutnya saya nggak kemana-kemana. Sosialisasi adalah investasi yang tidak harus berlebihan. Maka dari itu memilih kawan adalah penting, supaya investasi ini tidak sia-sia. Bisa dari tertawa, ide, hal-hal baru, dsb. Engage with people whom you can exchange values with 🙂 It’s always a give and take, remember that

  8. Date out with Damar for quality time once in a month

    Nyatanya kita berhemat dan biasanya date in hahah masak enak dan coba bikin resep-resep baru. Atau sekedar jalan belanja ke supermarket atau jalan ke taman. Dan juga belajar dan produktif berdua. It’s a quality time I will never exchange. 

  9. Write down gratitude journal everyday, with Damar

    First 6 months kita on track, abis gitu menguap gitu aja hahah Tahun depan lebih baik lagi 🙂

  10. Volunteer once a month

    Cuma 3 x Hikssss.. Tapi juga karena kadang saya nggak ngerasa signifikan dan disini membantunya terbatas. Kurang banyak yang bisa dibantu. Jadi saya juga menimbang nimbang apakah itu worth spending time atau nggak. Bisa dibilang lebih banyak yang ingin membantu daripada yang butuh dibantu. Mudah-mudahan tahun depan diberikan kesempatan yang lebih besar untuk volunteer. Aamiiinnn

  11. Got our own house 

    Yes alhamdulillah

  12. Investing ONLY in friendship that matters and inspirational

    Yes!

  13. Reunite with Family 

    Yes, my family and Damar’s. It’s truly valuable

 

Life Quotes Resolutions Self growth Thoughts

2016 Year Review

22nd January 2017 - 7 min read

It has nearly the end of the first month after the whole madness and fireworks celebration of the turning year, in fact we only have 11 more months to go this year. It is no secret that time passes quite rapidly. People say it does when we enjoy what we do. For me, it is both yes and no. Yes because at the moment we have difficulties, the day feels long and short when the other way around. No, because time feels super light speed when it has already passed no matter what you feel on each specific day in the past (exactly what I felt in the New Year’s eve ;)). What I am saying is, time flies anyway, the question is whether we want to look back and make it count or just pass it unconsciously. I think I want to look back and see what I have achieved last year. And as a matter of fact, to be able to achieve what you achieve, you don’t have to particularly enjoy it. Going out from the comfort zone is no enjoyable, but fruitful and we all will be glad eventually that we take risks.

When I thought about it in the New Year’s eve, I felt like I did not do or achieve a lot. But my gratitude journal, my blog, my travel trip has shown differently. I have to say, this is actually one of last year’s important life lesson We are the worse judge of ourselves. I sometimes think that the world or people are against me, that people do things towards me, but in fact they do things for themselves. Of course their actions sometimes make us feel like they’re intentionally targeting us but the reality is they aren’t thinking about you that much, you’re not that special that they would target every action directly toward you. Once I realized that it was easy to move on and focus on my own personal growth and not take everything so personally.

The end of last year, I decided to take the job back from where I was before I moved to TOMS. I had such a big conflict of interest, I was worried people would judge me, would look down on me and all possible thoughts that could possibly happen. It consumed me for quite a while and made me tired, until I realize the above lesson learn. People do not care much about me, they might talk about me, but it’s their concerns, not mine. After all, I felt amazing to be back. Nothing happened as I was worried about. At the end of the day, it’s all about ourselves and what is important for us as long as it is accompanied by relevant values and vision we believe in. And the result is a risk we decide to take.

Another life lesson is, travel and experiences are the best way to spend money . It is memorable and impactful. I did not travel that much last year, but when I saw some images back, I actually kind of did. That is exactly the reason why I always wanted to freeze the memory by keeping a digital album, video, blog and journal. Because I tend to forget things, not that it did not matter, but I just don’t keep up with the little details happened. While these little details are actually a source of gratitude. However, this year, I aim to travel more for the list of destination that has been long awaited. I am so enthusiastic about what life brings and to realize my dreams! I am ready to create a lot of momentum and memorize it.

Last year, I failed doing something that matter to me. A business that has been dear in my heart. I put a lot of things into it, but it just did not work. I think it was not as ready as I wanted it to be, and it is okay. I was upset at first as that was one of my biggest goal last year. However, I shortly realized that I had guts to start it, to do something that I have in my mind. And take chances are one of the most important things happened to me. I learnt from my  mistakes and by doing it I know what I have to anticipate along the way when I start doing it again. I learnt from experiences. I spent not a little money, but I am glad I did, because with it I found out what would not work and what might work.

Lastly, I need to celebrate that I married the man of my dream. Marriage life has not been nothing but pleasant. Yes we have not had our own house, yes we are still figuring out a lot in life, yet I am glad that I go through all this together with a man like Damar. We have hopefully a long time to enjoy the beauty of life together and study in the university of life.

TOAST for a year that has passed and welcome the new year with a long list of goals, vision, and dreams!!! I am so excited as I can be.

There are 2 type of time definition from Newton and Einstein. Newton said time is absolute, Einstein said time is relative. I chose to believe Einstein’s theory. I choose to create my time and its meaning… – MSI 

Europe Iceland Love life Milestone Resolutions

Aurora Tips

12th February 2016 - 6 min read

Seeing aurora is the main purpose why I wanted to go to Iceland. Everything that has been written on my journal as a bucket list or resolution has a special place in my heart. This journey I planned with Damar couple of months ago as we shared the same dream: witnessing aurora with our bare eyes. It was even better when in between the day of buying the ticket and the departure day, we decided to date. Nice to know that my partner and I are in the same direction and has the same wish.

We are really lucky that in the 2nd day of our stay we can already witness the aurora even just a little. The tricky part of seeing aurora is that ones’ eyes have to be really sensitive and someone needs to really into it and keep on checking the forecast. Fortunately, we have Damar in our group 🙂 He is really concerned and did a lot of research until he could see where was the aurora even if it’s not that visible with our eyes. Aurora can be visible only in the darkness and around midnight and after. If it was not because of Damar, I am not sure we could have this wonderful experience. Although, there is of course Northern light tour in Iceland that will guide you in seeing the aurora, but we did not want that.

The aurora activity when we were there was only in level 2-4 out of 9. This is already good, the scientists who predict the aurora activity are very coutious about their predictions. Most of the year it never go up above 4. It was an incredible experience. Something that I will always remember, even thought it could not be captured by camera.

Here are some tips from Damar, at least how he prepared for it:

  • Check www.vedur.is  for the forecast, what you need to see from this is the aurora activity and the cloud coverage (see below). The one on the right is the aurora activity and the map is the cloud coverage. Bear in mind that the aurora activity shown here is per day. So we actually didn’t know whether the activity was 5 in early Sunday 01:00 AM or late night 11:00 PM. You can scroll below the map to see the cloud on your location within a  certain period of time. You can also see the moon phase, of course dead moon is better than a full moon. Full moon will hinder your sight of the aurora. We saw the biggest activity when it was level 4, we had no cloud above us, and it was on a dead moon. Although we also saw it when it was just level 2.Aurora forecast
  • He downloaded 2 apps in his iphone which basically do the same thing. They are called Aurora Forecast and Aurora (I downloaded the free version, it is enough). What these two apps provided but not the vedur.is is the exact aurora activity per 15 minutes for the next 1 hour. This was very convenient, we went out looking when the aurora activity is above 2 for the next hour.
  • This is perhaps the most important tip, just go out! The chance of you seeing the aurora is significantly higher outside than inside a house. We drove to somewhere where there are very little city lights if the aurora activity is above 2 and the sky is clear. Then just look north because the aurora should be there.
  • There is cctv outdoor (earth cam), where you can see from inside what the sky looks like outside. But it’s limited and no freedom to see the surroundings. Damar did not end up using this that much
  • Have your clothes ready in case you need to get out of the house to catch the aurora in the midnight
  • Prepare your camera, we used DSLR which capture more light so it’s more visible in the camera than with eyes. If you understand a little bit on how to use the DSLR camera, Damar used manual mode with high aperture of f4.5 and long exposure of 25 seconds, and of course a tripod to make your camera steady during those 25 seconds. I tried with my Iphone and it failed big time
  • Oh and you might want to plan something special for your loved one like how Damar did to me…….. Go on to the Aurora story

AsETbgVgo5jBsVWaK8L_tP6xbiyQF_z5f39H8loz9NqIAs8HQfBthsU0zywKjDV-wTfBMpDlvzfmQP67akRbZUvsIMG_7990IMG_7768 Av4K9-ID5i_zZRTMYPUIPX-ZOFnOkJveSbMZ5mcHhVdI

Resolutions Self growth

Look back to 2015

16th January 2016 - 4 min read

I know  people should not look back and just continue to move forward. Tapi buat aku sendiri, melihat pencapaian dan retrospeksi diri sendiri selama setahun belakang punya andil besar dalam setiap langkah yang aku akan ambil di masa depan. Baik ataupun kurang, akan menjadi motivasi diri untuk lebih baik lagi.

Aku nggak pernah buat list yang terlalu panjang dalam catatan resolusiku, karena setinggi-tingginya aku mengharapkn sesuatu, aku tidak ingin fokus ke kuantitas tapi kualitas dan menikmati perjalanan di setiap prosesnya. Di pergantian tahun 2014 ke 2015 aku menuliskan ini:

  1. Reksadana – Belum tercapai. Ternyata untuk membuka rekening reksadana harus dengan nama orang yang bersangkutan sedangkan posisikuuu jauuuuuh sekali dari Indonesia hiks hiks terpaksa harus dipostpone. Sebenarnya alasan aku ingin buka reksadana itu karena investasi di Indonesia lebih aman dan dalam bentuk rupiah jadi uangnya bisa aku simpan di mata uang lokal. Salah satu pertimbangannya adalah karena suatu hari nanti aku ingin kembali ke tanah air dan membuat bisnis disana, jadi mata uang rupiah lebih simpel untuk perputaran uang. Reksadana yang aku pengen ambil itu adalah Reksadana campuran. Reksadana campuran adalah reksadana yang melakukan investasi dalam efek ekuitas dan efek hutang. Potensi hasil dan risiko reksadana campuran secara teoritis di tengah-tengah saham dan pendapatan tetap. Memang tidak terlalu menjanjikan, tapi aku termasuk orang yang percaya investasi daripada menyimpan uang di bank.
  2. Bangun KostBelum tercapai. Ini juga salah satu bentuk investasi yang aku pengen dari dulu selain reksadana. Karena hasilnya yang menjanjikan. Pertimbangannya adalah lokasi tanah yang ada di dekat kampus ITS Surabaya. Tapi modal dari bangun Kost ini nggak kecil, jadi prosesnya cukup panjang dan harus meminjam loan dari Bank di Indonesia (FYI, bank di Belanda tidak mengijinkan pengambilan mortgage untuk digunakan selalin di BENELUX area). Katanya sih bangun kost-an itu adalah pemasukan pasif yang paling baik. Makanya ini aku taro di list resolusi aku. Sayangnya karena banyak pertimbangan dan ini merupakan investasi yang sangat besar, plus pengen banget involve 100%, jadi musti tunggu tahun 2016 atau 2017 saat aku mudik. Smogaaaa dikasih jalannya! AAMIIIN
  3. Headstand – Tercapai, tapi sekarang kayanya dah oleng2 deh. Jarang latihan lagi. It’s something needs to be maintained
  4. Bakasana- Tercapai
  5. TRAVEL – Tercapai
  6. Indefinite Contract- Tercapai
  7. Raise a salary- Tercapai
  8. Living a healthy life. GO GREEN! ORGANIC!- Tercapai tapi harus continously dan sustainably. Ini yang nggak mudah
  9. Find out what business area I want to be in– Tercapai
  10. Khatam Qur’an– Tercapai
  11. > 1k followers on Insta (my personal social experiment)
  12. 10K (for charity)– Tercapai
  13. North Sea Jazz– Tercapai
  14. 6 PACK– Tercapai tapi bleber lagi 🙁
  15. Live Minimalist– Tercapai dan harus di lanjutkan seumur hidup kalau bisa. aamiin
  16. Dutch course – Tercapai
  17. Growing my hair
  18. Aerial Yoga – Tercapai
  19. Permanent Residence
  20. Inburgering – Tercapai
  21. JOB AT TOMS! – Tercapai
  22. Boost awareness SD An Nafi’ – Tercapai tapi harus continously dan sustainably.  This year will be a new resolution concerning this. Bismillah!

Bismillah untuk resolusi tahun 2016 🙂
I am sure it will be a bumpy ride, but anything is possible.

 

 

Dreams Resolutions Thoughts

Resolutions, Commitments, Objectives, Goals

17th January 2014 - 3 min read

Here are my resolutions of the year… 

*it is indefinite and changable :p masih labil….
-Resolutions and Commitments for 2014-
General points
1.    Be accountable for my own life. If I don’t like something, I have two choices, accept it or change it.
2.    Let go of thinking I am not where I should be. I am right where I need to be to get to where I want to go, so start asking I am where I want to go.
3.    Let go of self-hate. I am not the shape of your body or the number on the scale. Who am I matter, and the world needs me as I am. Celebrate me!
4.    Let go of the fear of the unknown; take one small step and watch the path reveal itself
5.    Finish one thing to move on to another!! Committed!!
6.    Breath better, inhale love, exhale gratitude
7.    Compassion, love and smile to others… Be generous to other people and give more!
8.   Love myself enough to not be bundled with sadness, anger, disappointment, etx

 
Life 
Watch movie and read books more!! 1 book a month!
Write at least once a week/ a month…About anything, life, love, struggle, sadness, disappointment
Be an inspiration to others!
Going to Andalusia, Portugal, Hungary, UK, Indo??
Learn to dive dive!! Sulawesi tenggara (buton)
Ride a horse
Beli UKULELE
Make a single cover 
 
Career
Do some voluntarily work in NGO!!!!!!!
Not going back to Indonesia for good!! – other words, get a job!
Achieve certification before April
Learn excel and expert in operating it before February
Making a proper business proposal and eventually business plan for 2016
Body and Soul
One day at least 5 pages of Alquran
Khatam Alquran before March
Meditation once a day
Planking, sun salutation, and sit up a day
Making a nice video to remark the milestone with the loved one about constant reminder, encouragement and inspiration on how to live life… Should be delivered before Valentine’s day! 
Crocheting beanie untuk bhara dan adeknya Aqila
Puasa sunnah more!
B
ismillah!! 
Dreams Life Milestone Resolutions Thoughts

Welcome 2012

31st December 2011 - 3 min read

It’s 10.30 pm, meaning it’s 1.5 hours to 2012!
How excited is that.
Eventhough I celebrate mine from inside the hotel, got sick, I’m happy nevertheless. I thank God to let me have a time with my family surrounded. What’s happier than being around beloved ones? that’s the true happiness.

I was planning to embrace this new year’s vibe underneath Galata bridge by having some seafood with family. But truth is, they are all now laying in bed sleeping and snoring LOL! I will have to force them to wake up!

Looking back throughout 2011. I guess, I can not be really satisfied with all I am getting and have got until this second I breath. There are things that I still need to pursue!! like millions of them.
Nonetheless, loads of things have changed and grown. I, myself turn to 20’s age and attempting hardly in being more mature than ever. I wish I have become those kind of person by this time and will keep trying.

Let’s reveal my resolution for next year. I could say as simple as to be a better person and that’s it. But there will be no achievement without clear details of objectives and dreams. Hence, there you go…

– Keep grounded
– More engaged with the Almighty
– Giving and sharing to whom in need
– Get a part time job in my fave stores in The Hague city center (COS)
– Be smoothly passing through all challenges ahead (career, love, study), certainly equipped by endeavours
– Save up for next trips
– A trip to ITALY!!!!
– Nurture my skills, spread worldwide (I wish!), and working on it
– Be more environmental friendly!!! reduce my use of plastic bags and water… it’s essentially valuable
– Be happier, less whining and worrying
– Read more books and histories of regions in the world
– Learn Dutch !!!!

Qila says ‘eppi Nyu Yir’

Yayy!
Let’s scratch and see what will I achieve by the end of 2012 🙂
Have a fabulous year ahead for everyone !!!
Much loveeeee